To niecodzienne wydarzenie miało miejsce w Placówce Wsparcia Dziennego TPD w Maszewie w dniu 26 września br. Swoje zdolności kulinarne zaprezentowali Burmistrz Maszewa Paweł Piesio oraz uczestnik 12. edycji Master Chef Dariusz Lisowski. Szefowie kuchni mogli również liczyć na wsparcie podopiecznych placówki TPD, którzy spisali się na medal.
Burmistrz Paweł Piesio zdradził swój przepis na zupę soliankę, a Dariusz Lisowski na ptysie z kremem patissiere. Wielka pasja gotowania, nieograniczoa wyobraźnia, kulinarny kunszt, niesamowita wiedza, dawały się zuważyć na każdym kroku wspólnego gotowania.
W czasie spotkania wszystkim towarzyszył dobry humor, bawiło nie tylko wspólne gotowanie, ale również odkrywanie tajników łączenia smaków, prawidłowego przyprawiania potraw, mieszania z odpowiednią intensywnością lub częstotliwością, a także estetyka przygotowania dań.
Dzięki świetnej współpracy na stole pojawiły się wspaniałe pyszności. Do ich degustacji zaproszono Prezesa TPD Zachodniopomorskiego Oddziału Regionalnego Zygmunta Pyszkowskiego, rzecznika prasowego TPD Angelikę Muchowską oraz przedstawicieli Lions Klubu Szczecin Jantar Ewę Nieżychowską i Klaudię Kacprzyk-Dymek.
Gotowanie odbyło się w kuchni, która powstała dzięki współpracy Gminy Maszewo z Lions Clubs International Foundation w ramach projektu „Świetlice w gminie Maszewo”. Efektem projektu było wyremontowanie i wyposażenie w nowoczesne zaplecza kuchenne placówek w Maszewie i w Bielicach. Świetlice w Darżu, Sokolnikach oraz Bagnach zostały doposażone w sprzęt AGD i naczynia kuchenne.